Oświadczenie Fundacji Rozwoju Kultury ArtBiz*

• 11.03.2020, 11:47
Oświadczenie Fundacji Rozwoju Kultury ArtBiz*
Oświadczenie Fundacji Rozwoju Kultury ArtBiz w sprawie koncertu The Best of PINK FLOYD Experience 13 marca 2020 r.

Oświadczenie Fundacji Rozwoju Kultury ArtBiz

w sprawie koncertu The Best of PINK FLOYD Experience 13 marca 2020 r.

Szanowni Państwo,

Drodzy Sympatycy i Przyjaciele Fundacji ArtBiz

Drodzy Fani Pink Floyd

Od dłuższego czasu, wspólnie, z narastającym napięciem śledzimy doniesienia mediów o rozprzestrzeniającej się epidemii nowego wirusa, potocznie zwanego Coronawirusem. Początkowo wydawało się, że skończy się po raz kolejny na strachu. Jednak w ostatnich dniach i godzinach sytuacja zaczęła się radykalnie zmieniać. Rosnąca lawinowo liczba zarażonych, coraz częstsze przypadki ciężkich zachorowań, coraz poważniejszy ton ostrzeżeń ze strony władz krajowych i lokalnych a przede wszystkim - pierwsze stwierdzone przypadki zachorowania w województwie lubelskim - sugerują, że sytuacja staje się poważna.

Z drugiej jednak strony koncert zespołu POLISH FLOYD miał być najważniejszym wydarzeniem tego roku dla naszej Fundacji. I nie tylko dla nas - albowiem na koncert od, z górą pół roku, oczekiwały setki osób – fanów i miłośników twórczości PINK FLOYD. Ten koncert to dla nas setki godzin spędzonych na przygotowaniu promocji, logistyki, techniki, multimediów a przede wszystkim zaangażowane bardzo duże środki finansowe… to wszystko powodowało, że liczyliśmy że jednak się uda.

Jednak – o czym pisaliśmy we wcześniejszym komunikacie – czujemy też odpowiedzialność. Odpowiedzialność za bezpieczeństwo i komfort publiczności, artystów i wszystkich bezpośrednio zaangażowanych w ten projekt.

W oparciu o dotychczas zgromadzoną wiedzę na temat epidemii, rekomendacje władz centralnych i samorządowych oraz przeprowadzoną analizę ryzyka niestety – zdecydowaliśmy się odwołać piątkowy koncert The Best of PINK FLOYD Experience.

Co prawda imprezy w Centrum Spotkania Kultur nie spełniają formalnego warunku „imprezy masowej” (sala ma mniejszą pojemność niż 1000 miejsc), jednak zgromadzenie dużej ilości osób w zamkniętej sali na minimum dwie godziny (przy czym wiemy, że część osób zamierzała przybyć do nas z oddalonych miast takich jak Kraków, Warszawa, Rzeszów..) niosłaby za sobą zbyt duże ryzyko. W związku z tym, po długich dyskusjach, wspólnie z zespołem POLISH Floyd, podjęliśmy taką decyzję.

Oczywiście, zgodnie z prawem i dobrymi zwyczajami środki finansowe za zakupione bilety w całości zostaną Państwu zwrócone. Osoby, które nabyły bilety za pośrednictwem portali internetowych PanBilet i KupBilecik otrzymają zawiadomienie mailowe a środki finansowe automatycznie zostaną zwrócone na ich konto, bez konieczności wykonywania jakichkolwiek działań. Ze względu na dużą liczbę transakcji prosimy o cierpliwość – proces ten może zająć kilka dni.

Osoby, które zakupiły bilety w kasie Centrum Spotkania Kultur lub na portalu biletowym CSK otrzymają również zwrot w sposób analogiczny do sposobu zapłaty.

Prosimy o zrozumienie naszej decyzji i podkreślamy, że absolutnie nie rezygnujemy z organizacji koncertu zespołu POLISH Floyd w Lublinie. Zapraszamy do śledzenia informacji, polubienia strony FB Fundacji Rozwoju Kultury ArtBiz. Mamy nadzieję, że uda się koncert zorganizować ponownie, kiedy sytuacja się unormuje.

Tymczasem, sobie i Państwu życzymy zdrowia i spokoju,

Z wyrazami Szacunku

Krzysztof Kutarski