Oświadczenie odnoszące się do konferencji prasowej, która odbyła się w dniu 22 marca 2021 na terenie budowy ścieżki terenowej na Górkach Czechowskich.

• 23.03.2021, 18:07
  • Redakcja Lubelska TV
W związku z zorganizowaną w dniu 22 marca 2021 roku konferencją prasową na terenie budowy ścieżki terenowej na obszarze Górek Czechowskich, w której wzięli udział: Sebastian Trojak Członek Zarządu Województwa Lubelskiego, Tomasz Pitucha Radny Rady Miasta Lublin, Robert Derewenda Radny Rady Miasta Lublin, Piotr Breś Radny Rady Miasta Lublin informujemy, że słowa, które padły z ust uczestników tej konferencji są niezgodne z faktami i w sposób bezpośredni naruszają dobre imię spółki oraz ludzi w niej pracujących. W naszej opinii działania prowadzone przez uczestników konferencji, a mające na celu zablokowanie budowy tej ścieżki bezpośrednio uderzają w interesy mieszkańców Lublina, dla których ta ścieżka jest budowana. Nie możemy godzić się na takie działania ze strony lubelskich radnych i samorządowców.

Spółka TBV od początku funkcjonowania firmy tj. od 2004, przy każdej swojej inwestycji, działa zgodnie z prawem i tak jest także w przypadku budowy ścieżki terenowej. Po raz kolejny informujemy, że budowa ścieżki terenowej odbywa się na podstawie pozwolenia na budowę ścieżki terenowej wraz z placem zabaw i obiektami małej architektury na działkach nr 1/35, 1/34, 1/11 i 31 przy ul. Poligonowej. Decyzja ta jest ostateczna od dnia 4 września 2020 roku. Ważność tej decyzji potwierdził Wojewoda Lubelski – Lech Sprawka (Decyzja z dnia 18.02.2021 r., nr IF-VII.7840.1.5.2021.BZ).

Spółka TBV, jako inwestor, zawsze działa z zachowaniem najwyższych standardów przy realizacji swoich inwestycji, zarówno w zakresie prawa budowalnego, uwarunkowań środowiskowych oraz aspektów społecznych. W przypadku budowy ścieżki terenowej, ze względu na teren, na którym prowadzone są prace spółka, w dniu 10 listopada 2020 r., z własnej inicjatywy, złożyła wniosek, do Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o wydanie pozwolenia na prowadzenie badań archeologicznych w zakresie inwestycji polegającej na budowie w/w ścieżki. Na mocy udzielonego w dniu 20.11.2020 roku przez LWKZ pozwolenia, na terenie inwestycji nadzór zgodny z programem badań sprawuje mgr Jacek Tkaczyk, archeolog.

Stanowczo nie zgadzamy się z oskarżeniami, jakie padają z ust lokalnych polityków. Każde nasze działania jest zgodne z obowiązującym prawem i udzielonymi spółce pozwoleniami, a naszym celem jest stworzenie przestrzeni dostępnej dla wszystkich mieszkańców Lublina.

Zarząd TBV

Redakcja Lubelska TV