Raport roczny z działalności Państwowego Muzeum na Majdanku w 2019 roku*

• 19.02.2020, 14:43
Raport roczny z działalności Państwowego Muzeum na Majdanku w 2019 roku*

Trzy jubileusze, ponad 40 wydarzeń, nowe formy komunikacji z publicznością Muzeum oraz rekordowy wzrost frekwencji. Podsumowaliśmy miniony 2019 rok w corocznym raporcie.

Znajdują się w nim relacje z najważniejszych wydarzeń zogniskowanych m.in. wokół 75 rocznicy likwidacji obozu na Majdanku, 75 rocznicy powstania naszej instytucji, jak i 50 rocznicy powstania charakterystycznego Pomnika Walki i Męczeństwa. Oprócz tych informacji prezentujemy nasze zupełnie nowe działania i formy artystyczne, którymi są komiks i mural. Przedstawiamy także zdjęcia nowo oddanego budynku Muzeum i Miejsca Pamięci w Sobiborze, w którym w 2020 roku będzie można zobaczyć wystawę stałą „SSSonderkommando Sobibor”. Raport zawiera szczegółowe dane dotyczące frekwencji, która jest najwyższa od 50 lat. Wzrosła także liczba odsłon naszej strony internetowej oraz zainteresowanie publikowanymi postami na profilu Facebook.

*Artykuł partnera