Oświadczenie Krajowej Rady Drobiarstwa –Izby Gospodarczej w sprawie wystąpienia w 2019 roku ogniska grypy ptaków u drobiu w Polsce *

• 05.01.2020, 09:40
  • Krzysztof Boguń
W związku z potwierdzoną 2 stycznia 2020r.przez Głównego Lekarza Weterynarii informacją o wystąpieniu w dniu 31 grudnia 2019 roku ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zwraca się z apelem do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji, aby zminimalizować ryzyko rozprzestrzenienia wirusa grypy ptaków. Przypominamy, że w szczególności należy dbać o podstawowe środki bezpieczeństwa biologicznego.

KRD-IG zwraca się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu o szczególne zachowanie ostrożności oraz bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji, aby obecnie zarejestrowany przypadek nie doprowadził do rozprzestrzeniania się wirusa. Utrzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie. Dlatego też podkreślamy, że do najważniejszych czynności należy: zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa;zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa; niekarmienie i niepojenie drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich; stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu; stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób. KRD-IG zaleca również małym hodowcom drobiu trzymanie ptaków w zamkniętych budynkach i niewypuszczanie ich na zewnątrz, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z wirusem. Ogniska grypy ptaków tego samego typu, tj.H5N8 wystąpiły już w Polsce na przełomie 2016/2017.  KRD-IG przypomina, że podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków nie stanowi zagrożenia dla ludzi.Zalecane jest jednak ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, szczególnie dzikimi. Podkreślamy także, że spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka.Przypominamy, że zgodnie z obowiązującym prawem hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.

* Artykuł Partnera

Krzysztof Boguń