Oświadczenie Prezydenta Miasta Lublin Krzysztofa Żuka

• 26.06.2019, 16:58
  • Krzysztof Boguń
Oświadczenie Prezydenta Miasta Lublin Krzysztofa Żuka
Przewodniczący Rady Miasta Lublin, Jarosław Pakuła - w związku z ryzykiem stwierdzenia nieważności wszystkich uchwał, jakie miały być podjęte podczas jutrzejszej sesji Rady Miasta Lublin, wynikającym z niedochowania terminu dotyczącego zawiadomienia Radnych na 7 dni przed planowanym terminem sesji - podjął decyzję o odwołaniu sesji zwołanej na dzień 27 czerwca 2019 roku i zwołaniu jej na wniosek Prezydenta Miasta Lublin w trybie nadzwyczajnym na dzień 30 czerwca 2019 roku na godzinę 9:00. Poniżej publikujemy oświadczenie Pana Prezydenta.

Lublin, 26 czerwca 2019 r.

OŚWIADCZENIE

Szanowni Państwo,

Niespełna pół roku temu niosłem trumnę mojego tragicznie zmarłego kolegi Pawła Adamowicza – prezydenta Gdańska. Ta tragiczna chwila miała swój początek wiele miesięcy wcześniej – zaczęła się od pojedynczych wpisów, hejterskich komentarzy, które potem przerodziły się w zmasowane ataki na Pawła Adamowicza.

Paweł się nie skarżył, ja też się nie skarżę, bo jeśli jest się osobą publiczną, trzeba tego typu sytuacje traktować jako część misji, którą się wypełnia, trzeba mieć trochę „grubszą skórę”, gdy widzi się kłamstwa na swój temat. Rozumiem, że trudne decyzje budzą skrajne emocje, tak jak w przypadku Lublina i Górek Czechowskich, ale poziom emocji i ilość przekłamań w tym temacie sięgnęły zenitu.

Nie zgadzam się na zastraszanie, szczególnie jeśli dotyczy to mojej rodziny i bliskich. Nie zgadzam się na taki poziom dyskusji. Dlatego zdecydowałem o skierowaniu do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Nie ma anonimowości w sieci, nie można bezkarnie kłamać i rzucać oskarżeń bez pokrycia.

Ponieważ w wielu komentarzach pojawia się oskarżenie o korupcję w stosunku do mnie czy moich współpracowników odpowiedzialnych za proces przygotowania studium, zdecydowałem o wystąpieniu do Centralnego Biura Antykorupcyjnego o objęcie działań związanych ze studium osłoną antykorupcyjną – czyli specjalnym nadzorem ze strony służb. Nie mamy w tej sprawie nic do ukrycia. To mechanizm, który gwarantuje pełną transparentność procesów związanych ze studium.

Jednocześnie chciałbym wezwać wszystkich, którzy anonimowo rzucają oskarżenia o rzekomej korupcji – jeśli macie dowody na jakiekolwiek nieprawidłowości, zgłoście je do policji i prokuraturze – jak najszybciej. Ja nie mam nic do ukrycia.

Szanuję osoby, które angażują się w sprawy miasta i walczą o tematy ważne dla wszystkich mieszkańców. Inaczej patrzę jednak na te osoby spośród nich, które mając swój prywatny interes dziś tak głośno protestują o zakazie zabudowy Górek.

Podobnie myślę o osobach, które w sposób przekraczający wszelką krytykę manipulują informacją, mając w tym swój interes polityczny i budując się w ten sposób przed kolejnymi wyborami. Nie wystarczy nazwać się społecznikiem czy aktywistą, żeby nim naprawdę być.

dr Krzysztof Żuk

Prezydent Miasta Lublin